De Eregalerij

De Graafschap telt op dit moment elf ereleden. Mensen die op een bijzondere wijze verdienstelijk waren óf zijn voor de club. Het benoemen van ereleden is een bevoegdheid die binnen de cluborganisatie aan de Vereniging is toegekend.

In de podcastserie “De Eregalerij” zijn Jacqueline Gerritsen & Hans Hissink met een aantal ereleden in gesprek gegaan. Wie zijn zij? Wat bewoog hun? Hoe kijken zij terug op hun (actieve) periode bij de  mooiste club?  Een serie gesprekken over herinneringen die verteld moeten worden!

Jan Vreman
Oud-speler en trainer van onze club. Jan droeg van 1985 tot 2003 maar liefst achttien seizoenen het shirt van het eerste elftal en is daarmee recordhouder. Daarnaast was hij assistent- en hoofdtrainer bij veel teams. Zijn inzet en onverzettelijkheid zijn een voorbeeld voor alle spelers. Hij promoveerde als hoofdtrainer van De Graafschap in 2015 naar de Eredivisie. Een leven lang Superboer. Clubliefde of loyaliteit?

Een podcast met een echte Superboer: “Het leukste is altijd nog zelf doen.”
Podcast met Jan Vreman augustus 2021

Henk Zweers
Oud-voorzitter van De Graafschap. Zijn degelijkheid, betrouwbaarheid en kennis van de reglementen zijn kenmerkend voor deze voortreffelijke voorzitter. Vanaf 2012 tot 2015 gaf hij op een rustige manier leiding in een roerige periode.

In de podcast vertelt Henk over deze periode. Met een duidelijke boodschap “Iedereen binnen deze club heeft het goede met de club voor.”

Podcast met Henk Zweers oktober 2021

Ap Ruesink
Hij was naast voorzitter van de Business Club, RVC-lid en vice-voorzitter , ook een belangrijke en trouwe sponsor. Dertig jaar was zijn automobielbedrijf Ruesink, mobiliteitspartner van De Graafschap. Onder zijn voorzitterschap groeide de businessclub uit van ongeveer 18 sponsoren tot het grootste zakelijk platform van de Achterhoek én de grootste businessclub van Nederland! De decennialange inzet van hem in allerlei bestuurlijke functies en de steun als financier maken dat de club hem zeer dankbaar is.

Luister naar de podcast met Ap,: “Je bent als boer geboren en als boer sterf je.”
Podcast met Ap Ruesink december 2021

Hylke Enzerink
Voorzitter van De Graafschap van 1994-2000. Hij was commercieel directeur van de firma Ubbink in Doesburg en raakte zo betrokken bij De Graafschap. Hij beheerde de portefeuille technische zaken en werd in 1994 voorzitter.

De Graafschap kende onder hem een succesvolle periode in de Eredivisie met spelers als Viscaal en Ibrahim.

Luister naar de podcast met Hylke over zijn periode bij De Graafschap: “Dit was mooiste tijd van mijn leven”

Podcast Hylke Enzerink januari 2022

Derk Haank
Deze oud-topman van uitgeverijen als Reed Elsevier en Springer Nature was voorzitter van De Graafschap in de periode 2000 tot 2004. Hij is investeerder in de club en mede-eigenaar van Stadion De Vijverberg. Samen met de Heerenboeren steunt hij de club ook financieel. Een man met een blauw-wit hart.

Luister naar de podcast met Derk over zijn periode bij De Graafschap:
“Het is een job waar je full-time beschikbaar voor moet zijn.”
Podcast Derk Haank augustus 2022

Herman Schutte  † 2023
Herman was bestuurslid en had onder meer Controle en Veiligheid in zijn portefeuille. Dag en nacht was hij in touw voor De Graafschap. Hij had in 1999 een groot aandeel bij de verbouwing van het huidige stadion. Vele jaren herstelde Herman alles op en rond Stadion De Vijverberg. In het stadion is ook een Herman Schutte Lounge.

Luister naar de podcast met Herman. Meer dan vijftig jaar was hij vrijwilliger; een leven vol verhalen.

Podcast Herman Schutte december 2022

Willem Marks
Hij begon in 1982 als bestuurslid van De Graafschap. In 1992 werd hij bestuurslid van de Business Club en in 2001 werd hij voorzitter van deze goedlopende club. Onder zijn bezielden leiding wist het grootste zakelijk platform van Oost Gelderland zich verder te ontwikkelen.

Hans Veldhorst
Hij was algemeen directeur van januari 2015 tot september 2017 en voerde deze functie belangeloos uit. Dag en nacht was Hans te vinden in het stadion. De Doetinchemse ondernemer heeft veel verdiensten oor de club. Zo is hij al sinds 2004 ook sponsor en investeerder.

Simon Kistemaker   † 2021
‘De Kist’ was van 1989 tot 1993 trainer van De Graafschap. Hij maakte de club in 1991 ongeslagen kampioen van de Eerste Divisie. In 1992 degradeerde De Graafschap weer, maar onder Kistemaker was iedere wedstrijd een spektakel en stonden de supporters op de banken. Kistemaker kweekte de D’ran-mentaliteit. In zijn tijd ontstond de geuzennaam Superboeren.

Lien Koolenbrander (‘Tante Lien’) † 2012
Ze kwam bij de club via haar man Gerard, die materiaalman was bij De Graafschap. Vanaf 1971 tot aan haar dood in 2012 was ze 41 jaar gastvrouw en mocht De Graafschap genieten van haar opgetogenheid, haar warme uitstraling en haar ongekende inzet in diverse functies. Beroemd waren haar heerlijke gehaktballen. Haar kleinzoon Rogier Meijer speelde vele jaren voor De Graafschap.

Leo Grob   † 2013
Oud bestuurslid van de club in de jaren zeventig en tachtig. Hij nam de taken Pers en Omroep voor zijn rekening. Goede promotie van De Graafschap in de media is van belang en daar zorgde Leo voor. Bij zijn vertrek werd hij benoemd in de orde van verdienste. In 2013 overleed Leo Grob.